Sælg dyrt, køb billigt (at shorte) i CFD

Lyder besynderligt, men det er faktisk en smart måde at udnytte markedet og presse flere penge ud af systemet på, ved at gå short. Kommer ind på hvad det egentlig vil sige, at sælge dyrt og købe billigt.

Måden der investeres på kaldes “short” – engelsk udtryk for at sælge noget du ikke ejer, for derefter at købe det tilbage til lavere kurs.

Det kan lyde absurd at nogen vil købe dine aktier dyrt, for derefter at sælge dem tilbage til dig for en lavere pris, men mere om det senere :)

Eksempel på hvordan det fungerer i praksis:

Hr. Jensen vil gerne være “short” i Novozymes, da han tror at aktien vil komme til at falde betydeligt inden for rimelig tid. Han får sin bank til at udføre handlen for ham, og får at vide at handlen er blevet udført til kurs 100.

Efter 14 dage kommer der en pressemeddelelse ud om at et produkt af Novozymes skal trækkes tilbage fra markedet, og kursen falder med det samme til kurs 60. Hr. Jensen skynder sig at ringe til sin bank, som herefter lukker hans “short”-position til netop kurs 60.
Hr. Jensen opdager hurtigt at han har tjent 40 kr/stk ved denne short-handel.

Omkostninger:

Så er der lige omkostningerne i forbindelse med at shorte. Her vil jeg lige oplyse at jeg kun har kendskab til hvordan omkostningerne er hos SaxoBank, og derfor ikke kan oplyse om din bank har andre omkostninger i denne forbindelse.

Handel af CFD’er via SaxoBank handles med margin (varierer for hvert selskab) som angiver hvor mange gange man kan geare sin investering. En margin på 5% betyder at du kan geare din investering 20 gange!
Ideen om at investere for penge du ikke engang er i besiddelse af, er i sig selv en kanon mulighed, til at gøre sig stor på det store kapitalmarked :)

CFD er en forkortelse af Contract For Difference – eller oversat til dansk – en differencekontrakt. CFD er et derivat f.eks. som en future på en enkelt aktie.

Ofte er der et kommissionsgebyr for hver gang du opretter/lukker en position.

Renter:

Når du går short, dvs. sælger, vil du modtage renter for hver dag, indtil du lukker din position. Renten varierer efter hvilket land CFD’en handles fra. Dit pengeinstitut vil højst sandsynligt fraregne nogle procenter til deres egen gevinst.

Skat:

Enhver gevinst eller tab beskattes som kapitalindkomstskat, og IKKE aktiebeskatningsloven. Se afsnittet “Hvordan beskattes CFD-handel? ” i artiklen “CFD-handel” om for yderligere information om beskatning.

Direkte link til CFD-handel:
https://www.getloaded.dk/artikler.php?aid=22

Kommentarer