Udgifter ved værdidepot

En alm. bankaftale med det lokale pengeinstitut kan ikke nødvendigvis være en god aftale for dig. Det er derfor en vigtig ting at holde styr på hvilke services du bliver pålagt i forbindelse med den aftale der er indgået ved din bank.

Det kan blive en bekostelig affære at have en traditionel aftale med sin bank. Mange er ikke klar over hvilke omkostninger der ligger i forbindelse med vedligeholdelse og ændring af et værdidepot.

Normal – kan jeg vist roligt kalde det – at banken har flere nærmest skjulte omkostninger, der påduttes kunden dvs. DIG! I forbindelse med enhver handling du foretager dig i deres system. Ved dette mener jeg: køb, salg, flytning af værdipapir samt diverse depotet berørte emner. Der kan endda opstå et gebyr i forbindelse med den omsætning du har generet i dine handler!

Da jeg personligt kun har kendskab til Nordea’s Onlineinvestering – hvor handler med værdipapirer finder sted – har jeg ikke kunne medbringe andre eventuelle gebyrer der kan findes i de enkelte pengeinstitutter.

Her er en liste over gebyrer jeg har været så “heldig” at være denne rette modtager af i forbindelse med de handler jeg har foretaget gennem Nordea’s platform:

– Meddelelse, beholdsningsændring (á 12 kr.)
– Pris ved beholdsningsændring (á 12 kr.)
– Beholdningsændring, omsætning (0,00090 % )
– Overførsel af VP-papir til andet pengeinstitut (á 200 kr.)

Det skal lige nævnes at det ikke er et spørgsmål om jeg har lyst til modtage denne regning pr. post. som endda koster mig penge selv om jeg ikke har bedt banken om denne service. Så et godt råd er at snakke med din rådgiver om eventuelle gebyrer og “services” du bliver pålagt i forbindelse med din bankaftale.

Flytning af værdipapir

Prisen for overførsel af værdipapirer kan variere for hvert pengeinstitut, men vil normalt ligge i prislejet 150 – 200 kr. pr. fondskode. Med det prisniveau, kan det derfor ikke altid svare sig at bede banken om at overføre. Et alternativ til dette er, at sælge dine værdipapirer og købe dem tilbage som ved en alm. aktiehandel. Det er altså ikke muligt at aftale en pris for køb og salg! Risikoen ved dette er, at kursen kan stige, men samtidig kan man også sige, at kursen kan falde og komme dig til gode, men uanset hvad, vil der være en kurtage der skal betales.

Kan jeg trække nogle af udgifterne fra i skat?

Som privatperson kan INGEN af de omtalte udgifter kan trækkes fra i skat, bortset fra kurtage.

Kommentarer