Ny på markedet

Ofte stillede spørgsmål fra helt nye investorer på aktiemarkedet.

Valg af mægler/platform

Stortset alle banker tilbyder idag online handel af aktier m.m.

Komme igang – support

Mange handelsplatformer som hvert pengeinsitut tilbyder minder om hinanden. Spørgsmålet nærmere, hvilke der tilbyder bedst support, så man kan få hjælp til at komme godt i gang.

Nogle bankrådgiver er så venlige at vise en kort gennemgang imens man sidder nede i filialen, mens det mest normale må være at kontakte sin bank via telefon, og få hjælp den vej.
Et pengeinstitut som skiller sig ud, er Saxo Bank, der tilbyder folk at komme ned til dem for at få en fornuftig gennemgang af handel med deres egen handelsplatform. Dette foregår via tilmelding på:
http://seminar.saxobank.com .

Realtimekurser

Realtimekurser er live-streaming af aktiekurserne, så man får den sidst handlede kurs at vide med det samme, i stedet for at vente de traditionelle 15 minutter som man kender fra mange steder over nettet. Ofte koster det penge at benytte sig af realtimekurser, men nogle pengeinstitutter tilbyder dette gratis til sine kunder.

Kurtage

Hver gang der foretages en handel, kan man ikke komme uden om at der skal betales et gebyr (kurtage). Dette gebyr varierer alt efter hvilket pengeinstitut man har valgt. Vi ønsker selvfølgelig alle, at have så lave omkostninger som muligt. Til dette punkt har Getloaded udviklet et lille prisindeks under “Handlested” i menuen, hvor folk kan finde det billigste sted at handle sine aktier.

Depot

Med henblik på omkostninger i forbindelse med opretholdelse af værdidepot, er der her lavet en artikel om dette:

Udgifter ved værdidepot

Hvordan handler man?

Handel altid aktier i hele handelsposter

Handelsposter angiver det antal, som aktien handles i. Handelsposten varierer for hver aktie. Hvis vi siger at posten er sat til 25, så betyder det at skal handle 25 stks for at opnå en hel handelspost. Du kan sagtens handle mere end 1 handelspost, så du skal ikke begrænse dig fordi at den er sat til 25 stks :)

Det er også muligt at handle i mere skæve antal aktier hvor det ikke kan divideres eller placeres som hele handelsposter, dette er dog til tider svære at afhænde end hvis du udelukkende har i hele handelsposter.

Hvad betyder sådan noget som, N40, C20, Large, Mid, Smallcap osv?

Det er navnene på de forskellige aktieindeks der ofte handles i. N40 står for de 40 største selskaber i norden, C20 er de 20 mest handles i Danmark.

Skal man bare kigge på dem alle, eller en bestemt “gruppe” man skal kigge på?

Det anbefales ofte at begyndere skal fokusere på det danske OMXC20 indeks. Årsagen til er, at det er de mest handlede aktier i Danmark, og derfor nogle af de mest likvide aktier at handle i. Jo mere likvide de er (den handlede omsætning af aktien), jo nemmere skulle det være for investoren at trække sig ud af den.

En let start

Vælg en virksomhed der udvikler til ét marked. Det vil gøre det nemmere for dig som person, at fokusere og få et bedre overblik til at se om det er noget som er værd at investere i. Det kan ofte være svært at holde styr på flere markeder samtidig pga. de store mængder af information.

Koncentrer dig om dit hjemmemarked. I dette tilfælde er dit hjemmemarked Danmark, derfor vil det hel automatisk være nemmest at få en fornemmelse af hvordan tingene står til. Det skyldes at du ofte, måske ubevidst, hører langt mere om hvad der sker i dit hjemland og herved kommer nemmere til informationer, end hvis du skulle holde styr på en virksomhed med bopæl i et andet land.

Forberedelse af aktiehandel

Det kan i allerhøjeste grad betale sig at sætte sig ind i det selskab du ønsker at bruge som investering. Chancen for gevinst er større hvis du har sat dig ind i hvad der vil komme af begivenheder som kan berøre din investering. Jo større forberedelse, jo større chance er der for et positivt afkast. Da det ikke er alle der har tid til at dyrke aktier hver dag, kan det være en god ide at se hvor man og hvordan man burde ligge sine investeringer. Det kan der anbefales at du finder ud af hvilken investortype du er!

Hvor og hvordan finder man lige præcist de breaking news der får hele indekset til at styrtdykke?

Flere af de handelsplatformer som bankerne tilbyder, har indbygget et nyhedsvindue i platformen, hvor kunden vil kunne se de seneste fondsbørsmeddelelser. Hertil kan det vælge om man vil modtage disse nyheder i realtime (ofte mod betaling).

Der udover kan det anbefales at man følger med i aviserne, tv-avisen og de forskellige internetmedier rundt omkring på nettet. Mht internetmedier, er der her på GetLoaded.dk samlet en liste med nyttige kilder, og som kan findes på siden “Ressourcer” ude i menuen.

Skat og privatøkonomi

Spørgsmål som:
– Hvilken udregningsmetode anvendes?
– Hvor mange procenter er skatteniveauet på?
– Hvad er de forskellige skattegrænser?
– Hvad med udbytter?

Alle de ovenstående punkter og flere, er beskrevet ned til mindste detalje i artiklen “hvordan udregnes skatten“.

Hvor kan man øve sig, før man kaster rigtige penge i markedet (aktiespil, demo-porteføljer o.s.v.)

Flere aktiespil reklamerer med at det giver deltagere mulighed for at teste deres evner som investorer. For det første er det risiko-frit at deltage, og så koster det ikke engang penge for at lege med! Så det vil altid kunne betale sig at være med til dette, hvis det er man er ny, eller blot ønsker at afprøve en ny strategi.

Her er en liste over de mest anvendte aktiespil i DK:

Hvis man vil vide mere om aktiespil har Spekulant.dk lavet en omfattende guide til aktiespillene med gode råd og tips:
http://www.spekulant.dk/aktiespil

Anbefalinger

Andre artikler her på GetLoaded.dk, som anbefales for nye på markedet:

Kommentarer